Információs szám
06 30 219 6310
Bejelentkezés
 • Céginformáció
 • Székhely
  1173 Budapest, Esztena utca 3/A/2.

 • Levelezési cím
  2750 Nagykőrös, Szabadság tér 1. I.emelet 2.

 • Telefon
  +36 30 219 6310

 • Fax

 • E-mail
  info@octagram.hu

 • Ügyvezető
  Dr. Farkas Lajos Csaba

 • Adószám
  25382222-2-42

 • Cégjegyzékszám
  01-09-271927

 • Központi iroda címe
  2750 Nagykőrös, Szabadság tér 1. I. emelet 2.

2018.06.07. Szárnyalnak a magyar biztosítók
Utolsó módosítás: 2018.06.07
szerző

Szárnyalnak a magyar biztosítók

2018. június 7. 10:45    
 
 
 
nyomtatás
 
 
Erősen indult az idei év a magyar biztosítóknál: a tavalyi átlagnál is nagyobb mértékű, 8,2%-os díjbevétel-növekedést és rekordnak számító, 22,3 milliárd forintos adózott nyereséget sikerült elérniük az első negyedévben. Az életbiztosításokból ugyanakkor nettó pénzkivonást hajtottak végre az ügyfelek, és a hozamok is negatívan alakultak. 

Tegnap tette közzé az MNB a hazai biztosítási szektor első negyedéves statisztikáit. Lényegként az alábbiakat emelnénk ki: 
 • az életbiztosítások 6,9%-kal, a nem-életbiztosítások pedig 9,3%-kal bővültek,
 • így az elmúlt egy évben 71 milliárd forint volt a biztosítók profitja, amire utoljára nyolc évvel ezelőtt volt példa.
 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


Nemcsak a díjbevételek, hanem a profittartalom szempontjából is sokkal jobban teljesítenek a nem-életbiztosítások, ami kétségtelenül az erőteljes GDP-növekedésnek köszönhető. Az első negyedévben az életbiztosításokon 5,9 milliárd forintos, a nem-életbiztosításokon viszont 12,4 milliárdos biztosítástechnikai eredményt értek el a társaságok. Utóbbi annak fényében igazán kiemelkedő teljesítménynek számít, hogy az évi több tízmilliárdos biztosítási adó ezt az üzletágat sújtja. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


A szerződésszám szempontjából is látható ez a kettős kép: miközben az életbiztosítások szerződésszáma 2,4 millió darab környékén stagnál 2016 eleje óta, a nem-életbiztosítások szaporodása töretlen, és már 11,1 millió fölött jár a szerződésszámuk évi 4,5%-os növekedés után. Mindezt egyébként lekövette az egyes üzletág költségszintje is: az életbiztosítási üzletágban 1%-kal csökkentek, a nem-élet ágban viszont 13%-kal nőttek a nettó működési költségek. Ezen belül a szerzési és igazgatási költségek pontos megoszlásáról nincsenek adataink. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


Ha így megy tovább, az idei lehet az első olyan év, amikor átlépi a hazai biztosítási szektor MNB-adatok szerinti díjbevétele az 1000 milliárd forintot. Tavaly 7,0%-kal nőttek a díjbevételek a piacon, jó esély van ennek túlszárnyalására idén. A fejlődő piacokra jellemző jelenségként a nem-életbiztosítások jelentik a szektor elsődleges húzóerejét. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


Ezen belül is elsősorban a gépjármű-biztosítások hasítanak: a kötelező biztosítások (kgfb) díjbevétele 11,8%-kal, a cascóé pedig még nagyobb mértékben, 15,0%-kal növekedett az első negyedévben. Mivel egyre jellemzőbb az éves gyakoriságú díjfizetés, ez az elmozdulás most is torzíthatta némileg az adatokat. A sem nem kgfb, sem nem casco vagyonbiztosítások egyébként 6,0%-kal gyarapodtak. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


A klímaváltozás ellenére csökkentek a kárkifizetések a vagyonbiztosítások területén, vagyis a nem-életbiztosítási piac gyarapodásának elsődleges mozgatórugóját valóban inkább a gazdasági növekedésben kell keresni. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


Ugyanakkor a kgfb esetében kissé eltér ettől a kép: a kötelező biztosítások kárráfordításai emelkedtek (2,7 milliárddal, vagyis 11,3%-kal), többek között ez is állhat a kgfb-díjak emelkedése és ennek nyomán a díjbevételek (5,8 milliárdos, vagyis 11,8%-os) növekedése mögött. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


Az életbiztosítások esetében vegyesebb a kép, mint a nem-élet termékeknél. Miközben a rendszeres díjas unit-linked termékek díjbevétele 1,6%-kal emelkedett, a rendszeres díjas vegyes biztosításoké 5,5%-kal csökkent. A többi rendszeres díjas életbiztosításnak (pl. a fenti kategóriákba az MNB által be nem sorolt csoportos életbiztosításoknak) köszönhetően a rendszeres díjas termékek díjbevétele összeségében 1,7%-kal növekedett. A teljes életbiztosítási üzletág 6,9%-os díjbevétel-bővülése a volatilis egyszeri termékeknek köszönhető, ezek díjbevétele 22,5%-kal nőtt, főleg az egyszeri díjas vegyes életbiztosításoknak köszönhetően. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


Az MNB néhány hete közzétett előzetes pénzügyi számláiból az is kiderült, hogy az életbiztosítások teljesítménye nem elégséges ahhoz, hogy nőjön a szerepük a lakosság pénzügyi megtakarításain belül. Hosszú idő után először 4,0%-ra csökkent az életbiztosítások aránya, és valamivel 1900 milliárd forint fölött megállt év elején a bennük lévő vagyon növekedése is. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő


Nem sikerült jól az év első három hónapja sem a tranzakciók, sem a hozamok szempontjából. A nettó tranzakciók nyomán 8 milliárd forinttal, az összességében negatív piaci hozamok következtében pedig 12 milliárd forinttal csökkent az életbiztosítási díjtartalék. Arra, hogy mindkét tényező negatívan befolyásolja az állományt, utoljára 2015 harmadik negyedévében volt példa. 

Szárnyalnak a magyar biztosítók, de van itt egy nagy bökkenő

 
Összességében egyáltalán nem lehet panasz a magyar biztosítási szektor első negyedévére, a díjbevételek és a biztosítók nyeresége is biztatóan alakult. Ha beköszönt a magasabb hozamkörnyezet, az mindkettőre további pozitív hatással lehet. Ugyanakkor az életbiztosítások bővülése egyáltalán nem meggyőző, elmarad a gazdasági növekedés és az elmúlt évek tőkepiaci teljesítménye által indokolható szinttől is (annak ellenére, hogy a nyugdíjcélú életbiztosítások megtakarítóit adókedvezménnyel támogatja az állam.) Ez hosszú távon elgondolkodhatja az érdekelt szereplőket.
Minden jog fenntartva © 2013 Octagram Consulting Kft.
Készítette: SK Trend Kft
Verzió:
Utolsó frissítés: 2018.09.26